Η Εταιρεία

Ποιοι είμαστε
Η βιομηχανία ιδρύθηκε και λειτούργησε αρχικά άτυπα το 1965. Από τότε μέχρι και σήμερα παρασκευάζει παραδοσιακά τυροκομικά προϊόντα από αγνό γάλα της περιοχής μας. Η εκμετάλλευση 500 τόνων γάλακτος ανά έτος στην περιοχή Ανέζα Άρτας και δίπλα από την σημερινή τοποθεσία του τυροκομείου θεωρούνταν μεγάλη δύναμη για την εποχή.
 Έπειτα από περίπου 3 χρόνια άτυπης λειτουργίας, η εταιρεία απέκτησε μηχανολογικές εγκαταστάσεις και χρόνο με τον χρόνο έλαβαν χώρα σημαντικές βελτιώσεις που οδήγησαν στην επέκτασή της αποκτώντας το σημερινό μέγεθος και δυναμη. Από την άτυπη λειτουργία της όπου το “βράσιμο” του γάλακτος γίνονταν με ξύλα ακολούθησε καυστήρας πετρελαίου και πλέον ατμολέβητας. Από το 1974 τα προϊόντα μας κυκλοφορούν με το εμπορικό σήμα “Κρυστάλλι” προσδίδοντάς τους επωνυμία καθώς και αναγνώριση από τον καταναλωτή.  Η αλλαγή της εμπορικής ονομασίας έγινε με σκοπό τη διαφοροποίηση της εταιρείας από συνωνυμίες που υπήρχαν. Το όνομα “Κρυστάλλι” οφείλεται στη συνύπαρξη δύο ιδεών, της καθαρότητας των προϊόντων (όπως αυτή του κρυστάλλου και του καθαρού νερού) και του θαυμασμού στον λαϊκό ποιητή του χωριού καταγωγής της οικογένειας ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ ΚΡΥΣΤΑΛΛΗ. Ως εκ τούτου, χωριό καταγωγής  είναι το ΣΥΡΡΑΚΟ και το ΒΑΘΥΠΕΔΟ ΙΩΑΝΝΙΝΩΝ, τα οποία χωρίζει μία κορυφή βουνού και από τα οποία δημιουργήθηκε το ένα από κατοίκους του άλλου. Δηλαδή το Βαθύπεδο δημιουργήθηκε από οικογένειες Συρρακιωτών τσοπάνηδων που για να ξεχειμωνιάσουν εγκαταστάθηκαν στην περιοχή του Βαθύπεδου δημιουργώντας το ομώνυμο χωριό, το οποίο φέρει κι άλλες παλιές βλάχικες ονομασίες όπως Προσβάλλα ή Ποσβάλλα ή Προυσβάλλα ή Κακκάβα. Η γενιά μας προέρχεται από τον φημισμένο βλάχο αγρότη και κτηνοτρόφο της ευρύτερης περιοχής της Άρτας και του κάμπου (και όχι μόνο) Σπύρο Μπάφα ή αλλιώς Μάρης, όπως ήταν το παρατσούκλι του. Υπεύθυνος αποκλειστικά για τη σταδιακή ανάπτυξη της εταιρείας ήταν ο ιδρυτής της ΓΕΩΡΓΙΟΣ Σ. ΜΠΑΦΑΣ. Ο Γεώργιος Μπάφας κατάφερε μέσα από πάρα πολλές δυσκολίες όχι μόνο να επιβιώσει αλλά και να προχωρήσει κάνοντας σταθερά βήματα. Η αλλαγή διοίκησης έλαβε χώρα στα τέλη της δεκαετίας του 90′ με τον Χρήστο Μπάφα (γιο του Γεωργίου Μπάφα) να αναλαμβάνει ολοκληρωτικά τα ηνία. Παράλληλα, η εταιρεία μας με την αρχή της νέας χιλιετίας (2000) μετακόμισε στις νέες της εγκαταστάσεις δίπλα από τα παλιό τυροκομείο. Από το 2014 υπάρχει και ο τρίτος συνεχιστής της εταιρείας (τρίτη γενιά), Γεώργιος Μπάφας ο νεότερος, εγγονός του ιδρυτή Γεώργιου Μπάφα και γιος του Χρήστου Μπάφα. Απόφοιτος του τμήματος τεχνολογίας τροφίμων στο ΑΤΕΙ Θεσσαλονίκης έχει εξελίξει – και συνεχίζει να το πράττει- την επιχείρηση τόσο επικοινωνιακά όσο και λειτουργικά. Στη μακρόχρονη αυτή πορεία έχει αποκτήσει την εμπιστοσύνη των παραγωγών, κτηνοτρόφων, συνεργατών και της αγοράς, εγχώριας και ξένης.

Προϊόντα
Σήμερα παρασκευάζουμε όλη τη σειρά σκληρών τυριών (κεφαλοτύρι, κεφαλογραβιέρα, γραβιέρα) με κύρια παραγωγή τη ΓΡΑΒΙΕΡΑ “Κρυστάλλι”, η οποία είναι ευρέως αναγνωρίσιμη στην αγορά. Επίσης, παρασκευάζουμε φέτα, ανθότυρο, μυζήθρα (νωπή και ξηρή) κ.ά. Τα προϊόντα που παράγονται σε παραθαλάσσιες περιοχές έχουν έξτρα νοστιμιά λόγω της άλμης σε αυτά τα μέρη.  Από το 2002, είμαστε οι πρώτοι πανελλαδικά που προχωρήσαμε σε παραγωγή γραβιέρας με νέες γεύσεις όπως: πιπέρι, τσίλι, τρούφα, σκόρδο και βότανα του δάσους, καθώς και νέων προϊόντων όπως καπνιστό τυρί Ηπείρου γιδοτύρι, παλαιωμένη καπνιστή γραβιέρα με τρούφα. Το καινοτόμο αυτό εγχείρημα είχε μεγάλη απήχηση κατακτώντας το καταναλωτικό κοινό.  Στόχος μας είναι η ανάπτυξη και παραγωγή περισσότερων γεύσεων που θα ανταποκρίνονται στις ανάγκες του καταναλωτή.  

Εγκαταστάσεις
Αναφορικά με τις εγκαταστάσεις μας, έχει ήδη ολοκληρωθεί το εκσυγχρονιστικό πρόγραμμα βελτίωσής του και έχει αποκτηθεί και η πιστοποίηση ποιότητας κατά ISO 9002.  Τώρα βρισκόμαστε στη διαδικασία οργάνωσης του εργαστηρίου το οποίο είναι υπεύθυνο για τον ποιοτικό έλεγχο του συνόλου της παραγωγής. Η επιχείρηση είναι επίσης πιστοποιημένη με ISO-22000 για την οργάνωση και παραγωγή.
 
Εξαγωγές

Ταυτόχρονα με τη μετακόμιση στις νέες εγκαταστάσεις πραγματοποιήθηκαν και οι πρώτες εξαγωγές κυρίως στις Η.Π.Α. και τον Καναδά. Τα προϊόντα μας έχουν πλέον καθιερωθεί στην ελληνική αγορά, καθώς και σε άλλες αγορές του εξωτερικού όπως ΓΑΛΛΙΑ, ΓΕΡΜΑΝΙΑ, ΡΟΥΜΑΝΙΑ, ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ κ.λπ.   

Scroll to Top